Home > artikelen > Welke plantensoorten bestaan er allemaal?

Elke plant is verschillend en heeft een andere verzorging nodig om goed te kunnen groeien. Gelukkig zijn er wel plantensoorten die veel op elkaar lijken. De verschillende soorten vind je hieronder, met een korte uitleg. In onze grondwijzer  zie je welke plant welke grond nodig heeft.

Perkplanten
Perkplanten zijn eenjarige planten die speciaal gekweekt worden om de tuin, het terras of het balkon op te fleuren. Denk aan Geraniums, Petunia’s en Fuchsia.

Terrasplanten
Planten die je op je terras houdt! Vaak kunnen ze goed tegen de zon en doen ze het goed in een pot. Voorbeelden zijn de Mandevilla, Vlinderlavendel, Hortensia en Sterjasmijn.

Eenjarige potplanten
Eenjarige planten bloeien binnen het jaar dat ze gezaaid zijn. Denk aan Begonia’s, Petunia’s, Afrikaantjes en Viooltjes.

Mediterrane planten
Mediterrane planten zijn planten die je veel rond de Middellandse Zee tegenkomt. Denk aan de Toscaanse Jasmijn, Afrikaanse Lelie, Trompetbloem, Passiebloem, Eucalyptus, Olijfbomen, Vijgenbomen en Lavendel.

Kamerplanten
Binnen wordt grond (door verwarming) sneller droog. Daarom is voor kamerplanten een speciaal, luchtig mengsel nodig, wat het vocht vasthoudt en afgeeft aan de plant.

Cactus- en vetplanten
Vetplanten komen uit droge gebieden en stellen andere eisen aan de grond dan kamerplanten. 

Rozen en heesters
Voor rozen en heesters gebruik je het liefst Culvita Rozengrond, maar je kan ook met Culvita Aanplant Universeel uit de voeten.

Vaste planten, grassen en varens
Vaste planten zijn tuinplanten die ieder jaar weer opkomen in de tuin, zoals Lavendel, Asters en Kattenkruid. Vaste planten, grassen en varens hebben dezelfde behoeften als het om grond gaat.

Kuipplanten
Een kuipplant is een plant die traditioneel in een oranjerie thuishoort. Zoals de naam suggereert worden kuipplanten in een kuip gehouden, zodat de plant verplaatst kan worden. Vaak zijn het van oorsprong (sub)tropische planten.

Zuurminnende planten
Zuurminnende planten zijn planten die houden van een zure bodem. Welke planten dat zijn, lees je hier.

Groenten- en kruidenplanten
Denk aan Tomaten-, Courgette-, Komkommer-, Basilicum- en Tijmplanten. Omdat je een deel van de plant eet, is het belangrijk dat je hiervoor speciale grond (zoals Culvita Bio-Moestuingrond) gebruikt.

Fruit- en laanbomen
Appel- en Perenbomen, maar ook Eiken, Berken en Platanen. Met andere woorden: bomen die vaak langs lanen, wegen en straten staan.

Buxus en hagen
Hagen zijn struiken of bomen die bij elkaar staan om een tuin(deel) af te scheiden. Dat kunnen Buxus zijn, maar ook Meidoorns, Vuurdoorns, Haagbeuken, Esdoorns of andersoortige haagplanten.

Zaaien en stekken
Om nieuwe planten te zaaien en te stekken, heb je speciale grond nodig.

Grond nodig? Ga naar het Culvita-verkooppunt bij jou in de buurt.

Potgrondkiezer

Hulp nodig bij het vinden van het juiste product voor jouw beplanting?

Wat ga je planten?

Meer Groentips

Volg ons op instagram voor wekelijkse tips
Nieuws

De juiste plek voor je plant

Sommige planten kun je het best in de zon plaatsen, andere beter in de schaduw. Sommige kunnen goed tegen tocht, andere worden er ongelukkig van. Op welke plekken in en rondom je huis kun je het beste welke planten zetten? Culvita geeft tips.

Lees verder
Lente Zomer Herfst Winter

Eerste hulp bij stervende planten

We hebben het allemaal weleens meegemaakt: je bent je planten uit het oog verloren en nu zijn ze stervende. Paniek! Wees gerust, met een beetje extra liefde en aandacht kun je ze vaak gewoon weer redden. Maar hoe pak je dit aan? En voor degenen met verlepte planten die ze wél hebben verzorgd, hoe kon dit gebeuren en hoe voorkom je dit in de toekomst? Culvita helpt je op weg.

Lees verder
Winter

Overpotten: hoe doe je dit en waar moet je op letten?

Het is alweer februari! Dat betekent dat je kunt beginnen met overpotten. Maar welk formaat pot kies je? Welke potgrond kun je het beste gebruiken? En niet geheel onbelangrijk: hoe pak je het aan? Met deze tips helpt Culvita je op weg en zijn je planten klaar voor het nieuwe groeiseizoen.

Lees verder